7 juli voor de vijfde maal Opera op de Parade waarbij ditmaal de opera l'Elisir d'amore van Gaetano Donizetti onder grote belangstelling uitgevoerd werd

’s-HERTOGENBOSCH – Eén dag per jaar is ’s-Hertogenbosch de operastad van Nederland. De Parade, het door kastanjebomen omrande plein, vormt dan een bedevaartsoord voor operabewonderaars, klassieke muziekliefhebbers en vele andere bezoekers. Op dinsdag 25 juni (aanvang 20.00 uur) brengen de gezelschappen Opera Zuid en de philharmonie zuidnederland samen met Theater aan de Parade Tosca van Puccini. De Vereniging Bossche Opera verleent zijn medewerking door het koorgedeelte voor zijn rekening te nemen.

Tosca met haar hartstochtelijke liefde voor Cavaradossi en het machtsmisbruik van Scarpia vormen de basis van deze opera. In Tosca ziet de hormonale operazangeres Floria Tosca na de dood van haar geliefde Cavaradossi nog maar één uitweg. In de regie van Nicola Glück wordt Tosca een psychologisch drama rond de hebzucht en het machtsmisbruik van Scarpia. De liefde, de kunst en Floria Tosca worden opgeofferd aan zijn tirannie. De drie-akter Tosca wordt in het Italiaans gezongen, met boventiteling in het Nederlands, onder leiding van dirigent Stefan Veselka. Solisten zijn onder meer Capucine Chiaudani (Floria Tosca), Adriano Graziani (Mario Cavaradossi) en Daniel Henriks (Il Barone Scarpia). Regisseur Nicola Glück en decor- en kostuumontwerper Pia Oertel tekenen voor een operatheatervoorstelling die qua decor en kostuums een mix is tussen traditioneel en eigentijds.
Deze Tosca verdiende terecht haar sterren in de pers.

Drie sponsors, ABN AMRO, BANNING Advocaten en Ricoh Nederland zorgen er in samenwerking met de Gemeente ’s-Hertogenbosch voor dat Opera op de Parade doorgang vindt en voor iedereen gratis toegankelijk is. De initiatiefnemers Het Brabants Orkest (dat zich presenteert onder de nieuwe naam  philharmonie zuidnederland), Opera Zuid en Theater aan de Parade zijn buitengewoon trots op deze steun.

De organisatie zal via Twitter (@OperaopdeParade) en Facebook bezoekers en belangstellenden van nieuws op de hoogte houden.

Picknicken en dineren in stijl
Via Theater aan de Parade zijn zoals gebruikelijk rijk gevulde picknickpakketten te bestellen, inclusief het gebruik van twee klapstoelen. En degenen die ‘op sjiek’ willen gaan, biedt Theater aan de Parade weer de mogelijkheid een gedekt tafeltje te reserveren op het terras van het Theatercafé. Geen gesjouw met tuinmeubilair, maar in stijl genieten van de opera én van een heerlijke maaltijd voor slechts 19,50 euro p.p. (excl. drankjes).  Voor een optimale beleving wordt het theaterterras voorzien van grote tv-schermen, zodat  iedereen op het terras de opera goed kan volgen. Zowel de picknickpakketten als de gedekte tafeltjes zijn te reserveren via de website van het theater. Vol is vol.

Handig: Meer weten-app
Tijdens Opera op de Parade wordt dit jaar voor het eerst ook de Meer weten-app van de bibliotheek ingezet. De app is gratis te downloaden en is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de achtergrond van Opera op de Parade en opera in zijn algemeenheid. In de app staan onder andere boeiende filmpjes, interessante weblinks, aantrekkelijke doe-tips en praktische boekensuggesties. Vanaf medio juni zal in de app de informatie over Opera op de Parade te vinden zijn.

Opera op de Parade met Puccini’s Tosca door Opera Zuid, philharmonie zuidnederland en Vereniging Bossche Opera vindt plaats op dinsdag 25 juni om 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op theateraandeparade.nl.