Station

De Stationsoverkapping

De Stationsoverkapping is een ontwerp van Architect G.W. van Heukelom en gebouwd in 1894. De metalen constructie van de stationsoverkapping is indrukwekkend en geeft het station een zeker allure.
Deze overkapping is ook bij bij de bouw van het huidige vierde station intact gebleven.
Het geheel bestaat uit twee perronkappen en een loopbrug. De lengte van de kappen bedraagt ongeveer vierhonderd meter. Aan weerszijden van de loopbrug zijn de kappen hoger en de wanden gevuld met glaspanelen.

 

 

 

De bossche-encyclopedie schrijft het volgende over deze overkapping :

De historische kappen boven het eerste en tweede perron werden in 1896 gerealiseerd met een stalen draagconstructie. Station ‘s-Hertogenbosch was hiermee het eerste gebouw in Nederland waarbij een dergelijke bouw werd toegepast. Met hun 450 meter lengte behoren deze kappen nog altijd tot de langste perronoverkappingen in Nederland. Het ontwerp is van ingenieur G.W. van Heukelom, en hoorde bij het tweede Bossche stationsgebouw van architect E.G.H.H. Cuypers. Tijdens de bouw van het inmiddels vierde stationscomplex zijn beide kappen gerestaureerd en in de orginele staat gebracht. de hoofdvorm en de kleuren komen weer overeen met het oorspronkelijke ontwerp

 

Naar boven