s-Hertogenbosch is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Meest Gastvrije Stad van Nederland. Net als in 2010 en 2011 kreeg de stad dit jaar de hoogste waarderingscijfers van haar bezoekers.

Op basis van uitgebreid onderzoek onder bezoekers aan de 21 grootste steden van Nederland, uitgevoerd door VVV Nederland en Van Spronsen & Partners, bezet ’s-Hertogenbosch opnieuw de toppositie.

Uiteraard is burgemeester Ton Rombouts verheugd over de derde titel op rij: “Na de tweede titel in 2011 hebben we alles op alles gezet om de titel voor de derde keer binnen te halen. We wilden onze titel graag verdedigen en waarmaken dat gastvrijheid onlosmakelijk met ’s-Hertogenbosch is verbonden. Zo zijn we dit jaar gestart met de prijs Meest Gastvrije Ondernemer. Ook is de Restaurant Alliantie opgericht. Dat is een samenwerking tussen restaurants om de horeca in ’s-Hertogenbosch te koppelen aan evenementen en aan de stad. In augustus hebben we het Welkom thuisfeest georganiseerd voor de Nederlandse Olympiërs. En recent is een ’s-Hertogenbosch app gelanceerd om de bezoeker up to date te informeren en gastvrij te ontvangen. Uit deze voorbeelden blijkt de kracht van de stad. Want de gemeente kan het uiteraard niet alleen. We hebben hiervoor de partners uit de stad hard nodig. En juist die gezamenlijkheid heeft geleid tot dit prachtige resultaat.”

Onderzoek

Er zijn in totaal 8.000 enquêtes onder Nederlandse bezoekers afgenomen. Er is onderzocht op 27 aspecten in vier categorieën: vriendelijkheid & veiligheid, horeca & vrije tijd, stad & architectuur en bereikbaarheid & informatie. In al deze vier categorieën had ’s-Hertogenbosch de hoogste score. In de categorie horeca & vrije tijd wordt die hoogste positie gedeeld met Breda en Maastricht. Evenals vorig jaar eindigt Breda op de tweede plaats, gevolgd door Maastricht op plaats drie. Haarlem staat op vier en Groningen op plaats vijf.