Officiële Herdenkingsplechtigheid 53rd Welsh Division Memorial 

In aanwezigheid van enkele Britse bevrijders en een afgevaardigde van de Royal Welsh herdacht ’s-Hertogenbosch wederom zijn bevrijding.
De herdenking vond plaats bij het 53rd Welsh Division Memorial aan de Aarthertogenlaan.
Precies 60 jaar geleden vervaardigde de Brit John Harrison het monument, dat in 1952 door de Welsh Divisie in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch werd opgericht.

Naast de officiële kransleggingen door onder meer loco-burgemeester Snijders, de voorzitter en historisch adviseur van de Stichting October 1944
’s-Hertogenbosch en een delegatie namens alle veteranen in ’s-Hertogenbosch, werden door leerlingen van het Sint-Janslyceum de 146 Britse militairen,die tijdens de bevrijding van de stad zijn gesneuveld, bij naam  herdacht.
 

wethouder Sport Huib van Olden

Ter ere van onze vrijheid en als eerbetoon aan de Bossche veteranen, werd in samenwerking met 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz (11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht) ’s middags een publieksprogramma op de Parade gepresenteerd.
Speciaal voor de vrijheid en als eerbetoon aan de veteranen was een gemêleerde groep Bosschenaren bereid onder begeleiding van de manschappen van het Regiment Van Heutsz een flitsende militaire afdaling per kabel te maken vanaf de 43 meter hoge balustrade van de toren van de Sint-Janskathedraal naar de Parade. De eerste afdaling gebeurde door de wethouder Sport Huib van Olden. Aansluitend plebaan Geertjan Van Rossem (Parochie Binnenstad Sint-Jan) gevolgd door vier gouden Olympische hockeydames: Lidewij Welten, Margot van Geffen , Merel de Blaey en Maartje Goderie. Afsluitend was het de beurt aan het hoofd Sport & Recreatie van de gemeente, Corniel Groenen.

Lidewij Welten

De helden

Het complete fotoverslag van Jan Verhoeven kun je hier bekijken