Stichting Jheronimus Bosch 500 daagt kunstenaars uit plannen in te dienen voor de varende ‘parade van het ongerijmde’: Bosch Parade 2012. Bosch Parade is een wonderlijke kunstvaartocht op de wateren in ’s-Hertogenbosch. Een parade van een twintigtal vaartuigen, geïnspireerd op werk en thema’s van Jheronimus Bosch. Alle projecten zijn ongemotoriseerd en akoestisch. De kunsten zijn in alle projecten leidend.

Beeldende kunstenaars, theatermakers, choreografen en dansers, componisten en muzikanten, ontwerpers en architecten, alle kunstenaars werken voor de uitvoering van hun project samen met vrijwilligers uit ’s-Hertogenbosch. Afgelopen jaren gebeurde dat met onder meer koren, een fanfare, een duikvereniging, een dansschool, vuilnismannen, schoolkinderen, bodybuilders en ad hoc samengestelde groepen. Het Bosch Parade-team van artistiek leider Miesjel van Gerwen en projectcoördinator Marc Eysink Smeets verbindt de kunstenaars uit binnen- en buitenland met groepen, werkplaatsen en individuen in de stad.

Op www.boschparade.nl vinden kunstenaars de voorwaarden voor deelname en overige informatie. Amateurverenigingen en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via info@boschparade.nl of via de rubriek vraag en aanbod op www.boschparade.nl

Ontwikkelingsplannen

De eerste twee jaren trok Bosch Parade over de Groote Stroom van de Binnendieze van ’s-Hertogenbosch. In de aanloop naar 2016 vaart de parade over verschillende Bossche wateren, die alle een prachtig decor vormen voor de kunstzinnige projecten. Door de groeiende belangstelling van kunstenaars, groepen amateurs en vrijwilligers èn van het publiek is besloten in 2012 Bosch Parade op stadsrivier de Aa uit te voeren. Hier is het mogelijk grotere vaartuigen te presenteren en het publiek meer ruimte te bieden. 

2012

Bosch Parade wordt is in 2012 eind juni gehouden. De exacte data zijn eind 2011 bekend. De parade start dan bij de Bartenbrug (hoek Muntelbolwerk/Graafseweg) en vaart langs de Noordwal en de Van Weeghensingel naar de Citadel. Net voorbij de roeivereniging De Hertog wordt afgemeerd. Met het vernieuwde Muntelbolwerk, de Citadel, de vestingmuren aan de centrumkant en de groene Muntelzijde vormt de Aa een prachtig decor voor Bosch Parade.