Historische foto’s

Welliswaar zijn deze eerste drie geen foto’s maar toch zeer de moeite waard.

Gezicht op de markt circa 1665, Schilderij Jan Abrahamsz. van Beerstraten

In het middeleeuwse ‘s-Hertogenbosch zetelde de stedelijke regering in het laatgotische stadhuis aan de markt. Deze regering droeg zorg voor het dagelijks bestuur en de militaire zaken in en om de vestingstad. Vanwege de oorlogsdreiging besloot aartshertog Albertus echter een militair gouverneur aan te stellen. Voortaan was de gouverneur, samen met het garnizoen, verantwoordelijk voor de beveiliging van de stad. In 1670 kreeg het Bossche stadhuis de huidige classicistische voorgevel.

Schilderij is te bezichtigen in het Noord Brabants Museum

 

Frederik Hendrik en Ernst Casimir bij het beleg in 1629, Schilderij Pauwels van Hillegaert 1640

De beide legeraanvoerders zijn hier weergegeven als overwinnaars. Frederik Hendrik wijst triomfantelijke zijn veldheerstaf. De hoge positie van Ernst Casimir wordt benadrukt door hem af te beelden op een wit paard. Het schilderij vormt een fraai stukje beeldpropaganda.

Schilderij is te bezichtigen in het Noord Brabants Museum.

 

Schermeroproer ‘s-Hertogenbosch, Schilderij Jan van diepenbeeck

Dit schilderij , gemaakt door Jan van Diepenbeeck omstreeks 1600, hangt in het Noord Brabants Museum en de bijgaande tekst vermeld het volgende:

Op 1 Juli 1579 werd te ‘s-Hertogebosch de aansluiting van de stad bij de Unie van Utrecht afgekondigd. Dit leidde tot bloedige gevechten tussen de leden van het calvinistische schermersgilde, voorstanders van de aansluiting, en katholieke tegenstanders. De leden van het schermersgilde dolven het onderspit en moesten Den Bosch ontvluchten. Later werd in de gevangenenpoort een altaar opgericht ter herinnering aan de katholieke overwinning. Daarvoor vaardige de Bossche glazenier Van Diepenbeeck dit schilderij. Het toont het burgeroorlogkarakter van de opstand.

 

Tot zover de historische schilderijen.

 

Oude foto’s van de Bossche markt, niet geheel bekend van wanneer en van wie deze foto’s afkomstig zijn.

 

Heb jij ook historische foto’s van ‘s-Hertogenbosch en wil je deze hier tonen stuur ze dan op naar info@kijkopdenbosch.nl zodat we gezamelijk een mooi overzicht kunnen maken.

Van diverse foto’s op deze pagina is mij niet bekend wie de eigenaar is of van wie ze afkomstig zijn, mocht je er problemen mee hebben dat een foto op de deze pagina staat, stuur dan een mail naar info@kijkopdenbosch.nl

 

Naar boven