Eikendonk, een bijzonder stukje ‘s-Hertogenbosch met een bijzondere geschiedenis en bijzondere mensen. Een gedeelte van de wijk is ondertussen gesloopt, maar BrabantWonen en de gemeente ’s-Hertogenbosch willen de herinnering aan de wijk recht doen. Daarom gaven zij het Bossche Makershuis de opdracht een monument te maken. Het werd het boek Eikendonk – Portret in herinneringen, een verzameling van herinneringen uit onder meer het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch en persoonlijke herinneringen van bewoners en oud-bewoners. Op dinsdag 20 december krijgen de oud-bewoners van Eikendonk dit boek tijdens een besloten bijeenkomst uitgereikt.

Het boek is opgezet als een wandeling. Via Sluis 0 en de Oostwal loopt de lezer door de Van Paesschenstraat naar het Eikendonkplein. Ondertussen een kijkje nemend in de verdwenen straten: Kleine Hekel, Verbekestraat en Heinemanstraat. De wandeling voert verder via de Willem Deckersstraat naar De Bossche Pad, de Nieuw Ambachtstraat, de Bazeldonkstraat en de Maastrichtseweg om te eindigen in de Eindstraat. Onderweg maakt de lezer kennis met een aantal bewoners. De oud-bewoners van Eikendonk leverden niet alleen verhalen en anekdotes voor het boek, die soms teruggaan tot de Tweede Wereldoorlog, maar ook veel privé-foto’s.  Het resultaat is een ontroerend boek vol prachtige verhalen en mooie foto’s.

Herstructurering Eikendonk
Een groot deel van de wijk Eikendonk is gesloopt omdat de woningen die er stonden niet meer voldeden aan de eisen die tegenwoordig worden gesteld aan veilig en comfortabel wonen. Er zijn zo’n 160 woningen verdwenen. Woningcorporatie BrabantWonen begint in de eerste helft van 2012 met de bouw van nieuwe woningen in Eikendonk. Er worden grondgebonden woningen gebouwd, stads/atelierwoningen, appartementen, zorgwoningen en starterwoningen. Dit betreft zowel sociale huurwoningen, als koopwoningen.