Marcel Koopman uit ’s-Hertogenbosch is op 1 september een van de ruim duizend deelnemers aan de actie waarbij sporters voor het goede doel de Franse berg Mont Ventoux bedwingen. In de huid van Henk Z. Knotjes geniet hij lokale bekendheid als een van de ludieke stadsgidsen die de Brabantse hoofdstad rijk is. Het overlijden van zijn schoonzus Lucile vormde de aanleiding voor Koopman’s fietsende deelname aan de sportieve uitdaging ‘Groot verzet tegen kanker’.

Sinds kort draagt hij in het dagelijks leven een nieuwe bril die ervoor zorgde dat zijn alter ego Henk Z. Knotjes door “een prettige dakloze” werd herkend. “Wat wij ooit als oude monturen voor onze karakters als bril gingen gebruiken, raakt stilaan weer in de mode en deze nieuwe bril neigt daar weer naar”, lacht Marcel Koopman (43). De voluit als Henk Zacharias Berend Boudewijn Thalamus Knotjes van de Ludieke Wandeling bekende Bosschenaar gaat op de sportieve toer voor het goede doel met zijn eerste deelname aan ‘Groot verzet tegen kanker’ waarbij de Mont Ventoux zaterdag 1 september aanstaande per fiets zijn tegenstander is. Aanleiding voor zijn deelname is het overlijden van zijn schoonzus Lucile aan kanker nu bijna drie jaar geleden. Een 30-jarige neef strijdt momenteel tegen de ziekte. “Het komt zodoende heel dichtbij en zorgt dat je anders tegen het leven aan gaat kijken. Bij mijn inspanningen voor het goede doel wil ik graag van mijn bekendheid als ludieke stadsgids gebruikmaken”, motiveert Marcel Koopman.

De organiserende Stichting Mont Ventoux heeft als doel het inzamelen en werven van fondsen ten bate van KWF Kankerbestrijding. Op 1 september is het streven met meer duizend deelnemers anderhalf miljoen euro bijeen te brengen. De Mont Ventoux kan daarbij wandelend, hardlopend, fietsend of met de handbike worden bedwongen. De beklimming start vanuit Bedoin, de steilste kant van de Mont Ventoux. Het geheel wordt onderweg begeleid door motards die het verkeer regelen. De meeste sporters beklimmen de berg één keer. De fanatiekelingen gaan voor meerdere toppogingen. Marcel Koopman wil zowel vanuit Bedoin, Sault als Malaucène de berg in totaal drie keer bedwingen. “Henk Z. Knotjes trekt de stoute wandelschoenen uit en de strakke wielrenbroek aan om zich in te zetten voor het KWF.”

 Sponsoring

De non-stop klim naar de top van de Mont Ventoux meet 21 kilometer met een stijgingspercentage tussen de 7 en 12 procent waarbij 1614 hoogtemeters moeten worden overwonnen om de top op 1912 meter te bereiken. Marcel Koopman is sportief aangelegd en liep voorheen halve marathons. Door een blessure aan zijn rechtervoet stapte hij van lopen over op fietsen waarbij hij trainingskilometers in de Belgische Ardennen en 2 juni aanstaande onder meer tijdens de toertocht ‘Limburgs Mooiste’ maakt.

Vanwege de massaliteit rondom het fenomeen Alpe d’HuZes – waarbij de opgebrachte gelden eveneens aan KWF Kankerfonds toekomen – koos Koopman in december voor deelname aan ‘Groot verzet tegen kanker’ met de Mont Ventoux als sportieve uitdaging. “Qua zwaarte ontlopen de bergen elkaar niet veel waar de Mont Ventoux mogelijk zelfs nog zwaarder en lastiger is.” De euroteller van Koopman voor het goede doel staat momenteel op even over de duizend.

Informatie en donatie: www.grootverzettegenkanker.nl (zoek op profiel ‘Marcel Koopman’). Op de profielpagina van Marcel Koopman kunnen mensen bieden op het bijzondere kunstwerk ‘wensbeeld’ van de hand van kunstenaar Wouter Stips. Geïnteresseerden kunnen ook via bijzondere ‘shirt’sponsoring op (blote) armen en benen mee de berg op.

 

Marcel Koopman koppelt zijn bekendheid als ludieke stadsgids Henk Z. Knotjes aan zijn inzamelingsactie voor het goede doel

 

Tekst : Macr Smits

Foto: Freek Jansen