Van vrijdag 14 tot en met zondag 30 december vormt de Bossche Parade het decor en de uitvalsbasis voor het Bosch Winterparadijs 2012. Het plein wordt omgetoverd tot een sfeervolle, gezellige en warme huiskamer van de binnenstad met vuren, vuurobjecten, een immense advents kalender en een ijsbaan. Het Winterparadijs wordt complete gemaakt met een kerstmarkt. In dezelfde periode is de fameuze kerststal van de Sint Janskathedraal ook dagelijks te bezoeken (tot en met zondag 6 januari)

De Bossche Adventskalender
Een Adventskalender wordt van oudsher gebruikt in de aanloop naar Kerst. Het is een afbeelding met tal van luikjes. Kinderen mogen elke dag een luikje openen. Daarachter zit een ‘verrassing’.
In de kalender verzorgen Bossche verenigingen en gezelschappen verrassende optredens. Verwacht worden Bossche koren, harmonieën en fanfares, singer-songwriters en andere muziekgezelschappen. Er worden enkele ‘sing-a-longs’ georganiseerd.

Scharen rond het haardvuur
Kerst is de tijd dat men ‘bij elkaar kruipt’ en zich schaart rond het haardvuur. Met familie/vrienden zoekt men sfeer, warmte en gezelligheid. Knusheid en vuur zijn dan ook bepalende elementen voor het Bosch Winterparadijs.
Voor de Adventskalender komen vuren en vuurinstallaties te staan waar men met glühwein of warme chocomel om heen kan gaan zitten.

De Ijsbaan en kerstmarkt
Op veler verzoek wordt opnieuw een ijsbaan aan het Bosch Winterparadijs toegevoegd. Overdag kunnen kinderen tot 12 jaar daar krabbelen of rondjes draaien. ‘s Avonds is de ijsbaan het podium voor bijzondere varianten van curling.

Onder de bomen van de Bossche Parade zijn verschillende chaletjes te vinden met een assortiment dat past bij de tijd van het jaar.

Joris’ Kerstboom
De NCRV TV komt met Joris Linsen opnieuw naar het Bosch Winterparadijs om daar opnames te maken voor het programma Joris’ Kerstboom. Joris’ kerstboom is de ontmoetingsplaats van mensen die als antwoord op de vraag ‘Wie zet jij in het licht?’ een foto in de kerstboom komen hangen. Op donderdag 20 december wordt de boom in het licht gezet tijdens een grootse sing a long. Deze sing a long vormt de rode draad in de TV uitzending op 1e kerstdag om 21.10 uur op Nederland 2.

3 Koningen van Jheronimus Bosch
Het schilderij ‘De aanbidding der Koningen’ van Jheronimus Bosch vormt het uitgangspunt voor een speciaal project voor kinderen dat in samenwerking met de Stichting Bosch 500 is ontwikkeld. Geïnspireerd door het schilderij en een spannend verhaal kunnen kinderen een lampion maken. Die lampions kunnen de kinderen gebruiken bij de driekoningenoptocht op zondag 6  januari.

Openingstijden en toegang
Het Bosch Winterparadijs is dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur.

Op 24, 25, 26 en 30 december sluit het Winterparadijs om 18.00 uur. Op vrijdag 14 december wordt het winterparadijs op 17.00 geopend met de ontsteking van de vuurinstallaties.