‘Watt bespaart BEC-wedstrijd’ levert een besparing op van 95.000 kWh per jaar

 

Wie heeft de meeste energie bespaard? Dat was de grote vraag op 16 november op het hoofdkantoor van Heijmans, tijdens de slotbijeenkomst van ‘Watt bespaart BEC’. Met een besparing van maar liefst 25% werd het team B-Wattchers van Brabant Wonen de winnaar van de energiebesparingswedstrijd van het Bossche Energie Convenant (BEC). Het team “Watt minder” van Heijmans met hun idee “Zonvakantiedagen” ging naar huis met de prijs voor het beste bespaaridee.

Zes weken lang streden veertien teams tegen elkaar. Het doel was om zoveel mogelijk energie te besparen. De teams hebben samen 16,5% aan energie bespaard. Op jaarbasis komt dit overeen met 95.000 kWh; dit is evenveel als het gemiddeld jaarverbruik van 27 huishoudens. Per huishouden levert deze besparing jaarlijks gemiddeld €165,- op.

 

Meten is weten

Verschillende bedrijven/organisatie die zijn aangesloten bij het BEC deden mee aan de bespaarwedstrijd. Dit waren teams van de gemeente ’s-Hertogenbosch, Heijmans, Avans, Ricoh, SAP en BrabantWonen. Ook waren er twee bewonerteams. De deelnemers kregen opdrachten en tips om in zes weken tijd thuis zo veel mogelijk energie te besparen. Met de Wattcher, een energiemonitor, hadden de mensen continu inzicht in hun stroomverbruik. Online werden de resultaten bijgehouden en vergeleken met het verbruik van vorig jaar.

 

Energiegedrag

De belangrijkste doelstelling van de wedstrijd was bewustwording van het energieverbruik. Met vaak kleine maatregelen, zoals het consequent uitzetten van apparaten en het vervangen van gloeilampen door LED verlichting, daalde het energieverbruik flink. Oude ventilatoren en vriezers zijn vervangen door nieuwe zuinige apparaten. In sommige huishoudens maakten de tv en computer plaats voor een gezellig bordspelletje. Ook werden de oppas en de schoonmaakster enthousiast gemaakt om energie te besparen. De deelnemers deelden hun ervaringen via een forum en op Twitter. Op deze manier ontstonden vaak levendige discussies.

 

Beste ideeën

De deelnemers werden ook uitgedaagd om met ideeën te komen voor energiebesparing op hun werk. De jury die deze ideeën beoordeelde, bestond uit: burgemeester Ton Rombouts van ‘s-Hertogenbosch, Paul Bleijs (Heineken), Jan Luijks (Cartrec), Harry Hendriks (Philips) en Arno van Wayenburg (Wattcher). Zij beoordeelde het idee “Zonvakantiedagen” van team “Watt minder” van Heijmans als beste idee.